Két ifjúsági krimi Kolumbusz történéről

Kolumbusz Kristóf

Kolumbusz Kristóf (1451-1506) neve mindenki számára ismerősen cseng, általában azt tudjuk róla, hogy amikor Indiába indult akkor véletlenül felfedezte az amerikai kontinenst. Különleges életéről számos könyv szól, nem csoda hát, ha az izgalmas, kalandos és nehézségekkel teli élete az ifjúsági krimikhez is alapötletként szolgál.

Portugália a 15. században jelent meg a tengeren hódítóként. Korábban nem játszott jelentős szerepet a területek elosztásáért folytatott harcokban. Kolumbusz első útjával vette kezdetét a spanyol és protugál felfedezők és hódítók kora. 

A spanyol uralkodópár – a kasztíliai Katolikus Izabella (ur. 1474-1504) és Aragóniai Ferdinánd (ur. 1479-1516) - első alkalommal 1486-ban fogadták Kolumbuszt. 1492. január 21-én ért véget a tizenegy éves háború, a királyi pár csak ezt követően tudott érdemben foglalkozni Komumbusz felvetésével. 1492. április 17-én kelt az a szerződés, melyben a spanyol uralkodópár megbízza Kolumbuszt a nyugatra induló expedícióval.

Történelmi tetthelyek: Vélszhelyzet a Santa Marián

  • Kiadó: Naphegy. Budapest, 2014
  • Borító: keménytáblás
  • Oldal: 122 oldal
  • ISBN: 9789639869462
  • Fordító: Nádori Lídia
  • Illusztrátor: Günther Jakobs

Ennél a pontnál indul az első történet. Kolumbusz hitt a küldetésben, ezért ki is tartott mellette évekig. A szerződés aláírása után viszont jött egy újabb nehézség: személyzet toborzása a hajókra, melyekkel az expedícióra indul.

Természetesen, mivel egy ifjúsági krimit tartunk a kezünkben, a kitalált krimiszáll sem maradhat ki a történetből. Történetünk két főszereplője két fiú, Juan és Pedro. A történet a hozzájuk kapcsoldó eseményeket rögzíti. A történet akkor kezd egyre izgalmasabb lenni, amikor szökött fegyencek elrabolták Juan húgát, Elenát, és a két fiú a keresésére indul. 

A történet bemutatja, hogyan is gondolkodhattak az akkori emberek Komumbusz újszerű, szokatlanul vakmerő tervéről. Akkoriban mindenki kelet felé indult el hajókkal, Kolumbusz ellenben az ismeretlen nyugat felé tervezte az útját Indiába. A kikötőben és annak környékén mindenki erről beszélt. Ütköztek a támogató és ellenséges vélemények. Milyen veszélyre utal a cím a Santa Marián? Hogyan kerültek a történetbe szökött fegyencek? Kik lesznek Kolumbusz munkatársai a hajón? Többek között ilyen kérdésekre is választ ad a történet.

A könyvben találhatók térképek, játékos feladatok is az illusztrációk és az izgalmas történet mellett, mely még szórakoztatóbbá teszi az olvasást. A könyv végén van egy összefoglaló Kolumbusz életéről és történetéről, az adott korhoz és a hajózáshoz kapcsolódó ismeretlen szavak gyűjteménye és magyarázata, valamint a kötetben szereplő feladatok megoldását is megtalálhatjuk.

(Forrás: moly.hu)

Idődetektívek: Fabian Lenk: Kolumbusz és a lázadók

  • Kiadó:  Scolar, Budapest, 2019
  • Borító: keménytáblás
  • Oldal: 160 oldal 
  • ISBN: 9789635090273
  • Fordító: Izsó Ztia
  • Illusztrátor: Almud Kunert

Az Idődetektívek sorozatban Fabian Lenk fantasy elemek beemelésével vezet el bennünket az adott történelmi korba. Három mai korban élő gyerek az összes kötet főszereplője. Általában egy-egy elgondolkodtató mondat indítja el őket arra, hogy a Tempuszon keresztül az adott korba repüljenek és személyesen járjanak utána az eseményeknek.

Ez a történet ott kezdődik, ahol az előző befejeződött. Itt már a hajók a nyílt tengeren vannak, és ott kezdődnek a bonyodalmak. Minden tengeri úton eljön az a pont, amikor az útra beraktározott élelmiszer és ivóvíz mennyisége lecsökken néhány napnyi mennyiségre. Ilyenkor az emberek feszülebbé válhatnak. Ahogyan a címből is kiderül, a hajón lévő lázadás áll a történet középponjában. Kolumbusz egy nagyon nehéz vezetői feladat előtt áll. Hogyan sikerül megoldania? Vajon ki és miért akarja hátráltatni ezt a kockázatos utat? Kolumbusz hogyan küzd meg a nehézségekkel? Mi az oka annak, hogy a gyerekek az utazás pont ezen pontját választották az időben visszautazáshoz? A történet végkifejletét a történelmi ismeretekből tudjuk, az utazás maga viszont ettől függetlenül számos izgalmas fordulatot tartalmaz.

Fabian Lenk a kötet végén összegyűjti a fontosabb információkat Kolumbusz utazásáról. Ebben a sorozatban is mindig szerepel szószedet, mely megmagyarázza a mindennapi életben ritkán használt fogalmakat, kifezéseket.

(Forrás: moly.hu)

Összegzés

Bár ugyanarról a történelmi eseményről van szó, ugyanúgy ifjúsági krimi mindkét kötet, mégis jól megférnek egymás mellett. Mindkettő más szempontból közelíti meg az eseményeket.